Brussel, 13 mei 2011

Op vrijdag 13 mei 2011 organiseerde de ANBF in Brussel haar jaarlijkse Didactiekdag. Zo’n twintig belangstellenden namen aan de twee workshops deel. Zoals gewoonlijk werd er niet alleen naar de workshopleiders geluisterd. De actieve inbreng van de deelnemers zorgde voor de nodige reflectie op de eigen onderwijspraktijk. Omdat de uitgangssituaties erg varieerden – Frankrijk en België, (hoger en secundair) onderwijs, universiteit of volwasseneneducatie – bood de Didactiekdag ook een mooie gelegenheid om een kijkje bij de buurman te nemen.

Ochtendsessie - © 2011 P. AnckaertDe ochtend werd besteed aan een workshop in het Frans, Comment formuler les objectifs d’apprentissage selon le Cadre européen commun de référence? Dany Etienne (Université catholique de Louvain) liet de deelnemers leerdoelen formuleren op basis van het Europees referentiekader voor de talen. Het bleek niet zo makkelijk om duidelijke en meetbare, op het “kunnen” van de cursist gefocuste doelstellingen te bedenken, die dan ook nog realistisch blijken in een bepaalde context. Ook de taken en evaluatiecriteria zorgden voor de nodige discussiestof.

Pauze - © 2011 P. AnckaertTussen de middag konden we de multiculturele omgeving van het Centre de méthodologie et de pédagogie appliquée van de Stad Brussel even verkennen, want na de lunch verhuisde de Didactiekdag naar een goed geoutilleerde computerzaal in een ander gebouw. Deze keer geen koffie met koekjes overigens, maar muntthee met bijzonder lekker Marokkaans gebak…

De middagsessie was gewijd aan de leeromgeving Franel. Na een korte inleiding door Armand Héroguel (Université Charles-de-Gaulle / Lille 3), Antoine Besnehard (Université Charles-de-Gaulle / Lille 3) en Ann-Sophie Noreillie (K.U. Leuven Kortrijk) konden de deelnemers zelf aan de slag met de gratis taalleersite. Ook Studio Franel, waarmee de leerkracht binnen Franel eigen cursussen kan opbouwen op basis van bestaand of nieuw materiaal, kwam daarbij aan bod. Voor de ANBF-leden die het artikel over Studio Franel in n/f 10 lezen, is zo’n praktische kennismaking uiteraard een welkome aanvulling.