Brussel, 20 mei 2015

Op woensdag 20 mei 2015 organiseert de ANBF haar jaarlijkse didactiekdag, die van 14 tot 17 uur zal plaatsvinden in Brussel.

Dit jaar zal deze interactieve studiemiddag in het teken staan van grammatica. In het vreemdetalenonderwijs lijkt de rol van grammatica de laatste decennia een sterke evolutie te hebben doorgemaakt en dat roept soms vragen op. In de schoolprogramma's worden leerdoelen uitgedrukt in termen van vaardigheden en can do statements (net zoals in het Europees referentiekader), maar welke rol speelt kennis van de grammatica bij het verwerven en evalueren van taalcompetenties? Is expliciete grammatica taboe geworden in de taalles? Hoe ver moet je als leraar gaan bij het verbeteren van grammaticale fouten zonder de studenten te blokkeren? Bestaan er efficiënte methodes om grammatica op een minder conventionele manier te onderwijzen?

Tijdens de didactiekdag krijgt het publiek de gelegenheid deze vragen te bespreken met verschillende deskundigen. Eerst zal Karine Dekeukelaere, inspectrice moderne talen bij de Franse Gemeenschap (Administration générale de l’Enseignement et de la Recherche scientifique), vanuit haar ervaring de reglementaire verwachtingen in verband met de rol van grammatica toelichten.

Daarna krijgen deelnemers de kans om nader kennis te maken met concrete manieren om grammatica op een minder conventionele wijze te verwerken in de les Nederlands als vreemde taal. De eerste workshop wordt geleid door An Wuyts. Zij is docente Nederlands in het volwassenenonderwijs en auteur van o.m. ‘Nederlands in structuren. Socratische grammatica NT2 met oefeningen’. Vervolgens zullen Vera Janssens en haar collega-docenten Nederlands bij het CVO (Brussels Education Center) aan de slag gaan – en de deelnemers aan de slag zetten – met de workshop ‘Grammatica in een communicatieve context’.
 

Waar?

ATTENTIE: verandering van locatie

CeMPA
Rouppeplein 29
1000 Brussel

(Metrostation Anneessens, vlak bij het Zuidstation)

Hoe?
U kunt zich vóór 14 mei 2015 online aanmelden via het inschrijvingsformulier op http://www.anbf.be. Het aantal deelnemers is beperkt tot 24, daarom is tijdige aanmelding een must.

Inschrijvingsgeld
Gratis voor ANBF-leden; 30€ voor niet-leden, vooraf over te maken op rekeningnummer 001-2693456-36 van de ANBF (IBAN BE 46001269345636).